Православната църква почита Св. пророк Самуил и Св. 38 мъченици Пловдивски. Името

...
Православната църква почита Св. пророк Самуил и Св. 38 мъченици Пловдивски. Името
Коментари Харесай

Почитаме Св. пророк Самуил, измолен от Бога



Православната черква почита  Св. оракул Самуил и Св. 38 мъченици Пловдивски.  Името Самуил е древноеврейско и значи " измолен от Бога ".

Самуил е живял през 11 в. пр.Хр., и е последният арбитър на Израил. „ Съдиите ” били племенни водачи със жречески и съдийски функционалности, чиято институция обединявала 12-те еврейски племена и поддържала култа към Йехова. В Библията Самуил е този, който помазва царете и им дава власт.
 
Според легендата оракул Самуил е роден в фамилията на Елкана от град Рама, който имал две дами - Ана и Фенана. Ана не можела да има деца дълго време, поради което се молела непрестанно. Молбата ѝ към Бог била да я подари със наследник, в признателност на което тя ще му го посвети. Молитвата ѝ се изпълнила и „ Измоленият от Бога ” Самуил останал да пораства в храма при първосвещеник Илий.
 
След няколко години станало ясно, че има  заложба да пророкува . Докато растял, той поучавал израилтяните и ги карал да се разкаят за греховете си. Народът го слушал и изпълнявал упътванията му. Затова съгласно желанието на всички го избрали за арбитър и шеф.
 
С помощта на Самуил  израилтяните се избавили от двадесетгодишното филистимийско иго . Управлявал умно и заслужено. Когато стар, отстъпил на синовете си част от властта и ги сложил за съдии. Но те не следвали образеца му, били алчни и несправедливи.
 
Недоволни от тях,  старейшините пристигнали да молят Самуил да им избере цар . Бог се оскърбил от желанието им, само че показал за цар Саул, наследник на Кис, изтъкнат човек от Вениаминовото коляно.
 
Саул бил смел и милосърден и по тази причина всички го обикнали. И след избирането на цар Самуил останал при народа да го наставлява. Но Саул престанал да се вслушва в неговите препоръки, станал горделив и самоуверен.
 
Затова Бог избрал нов цар и го показал на Самуил. Пророкът отишъл в къщата на Йесей и помазал най-малкия му наследник Давид. Самуил починал в дълбока напреднала възраст и целият народ жалил за него. Погребали го в Рама.

Имен ден честват всички с имена Самуил и Самуила.
dariknews.bg
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР